Zoek & boek

Zo wordt een laadpaal bij jou thuis geïnstalleerd

Eindelijk is het zover, jouw elektrische auto is eindelijk gearriveerd! Na maanden wachten, kan je dus eindelijk rondtoeren in je nieuwe, duurzame en mooie auto. Hoewel dit natuurlijk een geweldig vooruitzicht is, is er natuurlijk wel iets bijzonders aan zo’n elektrische auto. Een elektrische auto kan namelijk pas rijden wanneer deze opgeladen is met elektriciteit. Deze elektriciteit kan niet zomaar uit een stopcontact vanuit de woonkamer komen. Voor een elektrische auto zul je dus een laadpaal moeten aanschaffen. Deze laadpaal is de plek waarbij de auto contact maakt met de benodigde elektriciteit. Wanneer de auto stilstaat en gekoppeld wordt aan deze paal, zal de auto opladen zodat jij verder kunt rijden. Wil je meer weten over laadpaal installatieLees meer op de website van Soolutions.

In de meterkast kijken voor belangrijke informatie

Maar hoe wordt zo’n laadpaal precies geïnstalleerd? Je hebt eigenlijk keuze uit twee verschillende soorten oplaadpalen. Ten eerste heb je een echte paal die echt staat. Ten tweede heb je een soort wallbox die aan de muur vast gemaakt wordt. Je mag zelf bepalen welke laadpaal voor jou en jouw auto het meest geschikt is. De installatie van zo’n laadpaal is makkelijker gezegd dan gedaan. Aan het begin wordt er eerst naar de meterkast gekeken. De meterkast bevat namelijk belangrijke informatie die de monteur of jij zelf nodig hebt. Het is belangrijk om eerst te weten of je 1-fasestroom hebt of juist driefasenstroom. 1-fasestroom is namelijk wat minder snel dan driefasenstroom. Heb je 1-fasestroom? Vraag dan om een upgrade naar driefasenstroom.

De meterkast en de plek bepalen

Naast het bekijken van de type stroom, is het belangrijk om te kijken of je überhaupt ruimte hebt in de meterkast voor verdere aansluitingen. Wanneer je een laadpaal krijgt, zul je namelijk ook verschillende, nieuwe aansluitingen in de meterkast krijgen. Daarbij is het belangrijk om de plaats van de laadpaal op tijd te bepalen. Je laadpaal moet volgens de wet altijd op eigen grond staan. Daarnaast mag je kabel van de laadpaal naar de elektrische auto alleen over eigen terrein gespannen worden en is het ten strengste verboden om dit op het trottoir te laten spannen. Heb je geen eigen oprit? Dan is het belangrijk dat je met de gemeente op zoek gaat naar andere oplossingen zoals bijvoorbeeld een tegel met ingebouwde kabelgoot.

Een laadpaal uitzoeken en verder installeren

Er bestaan verschillende leveranciers die laadpalen aanbieden. Hoewel de meeste laadpalen hetzelfde zijn, is het belangrijk dat je toch naar de verschillen kijkt. Je kunt de laadpalen vergelijken op gebied van prijs, uitstraling en techniek. Het hangt helemaal van jouw eigen eisen en wensen af. Heb je de keuze gemaakt? Dan is het de hoogste tijd om de laadpaal te installeren. De meterkast zal een extra groep moeten krijgen. Hier heb je enorm veel verstand op het gebied van elektriciteit voor nodig. Het wordt daarom ook zeker aangeraden om dit door een professional te laten doen. Je bent namelijk aan de slag met maar liefst drie keer 230 volt. Doe je iets verkeerd? Dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…