Zoek & boek

Wanneer voorruit van de auto vervangen?

Het kan zomaar gebeuren: een klein steentje tegen de voorruit van je auto. Iedereen maakt het wel eens mee. Nu iedere auto voorzien is van gelaagd glas, zal de voorruit niet direct verbrijzelen. Het kleine steentje kan echter wel een pit of een barst veroorzaken. Wanneer moet een voorruit van de auto vervangen worden? In dit artikel lees je het antwoord op deze vraag. De keuze tussen vervangen en repareren is immers niet altijd vrijblijvend.

Wat gebeurt er als een steentje tegen de voorruit van je auto terecht komt?

Een voorruit van een auto bestaat uit twee lagen gelaagd glas waar een laag folie tussen is verwerkt. Deze constructie voorkomt dat een autoruit direct zal verbrijzelen als er een klein steentje tegenaan komt, iets wat vroeger overigens wel het geval was. In het verleden had je uiteraard geen andere keuze dan een autoruit direct te vervangen. Je kon immers niet verder rijden. Tegenwoordig ontstaat er in het ergste geval een ster of een barst in de voorruit als er een steentje tegenaan komt. Je kunt hiermee verder rijden maar de schade zal hierdoor wel groter worden. Het is dan ook zeker aan te raden om wel wat te doen aan deze schade. Je kunt hierbij kiezen om de ruit te laten vervangen of te herstellen.

Wanneer is herstel of vervanging van de autoruit noodzakelijk?

Er bestaan een aantal wettelijke regels die betrekking hebben op schade aan de voorruit van een auto. Deze schade wordt immers niet in iedere situatie getolereerd. Een ster of barst in de voorruit kan een reden zijn voor een APK afkeur. In dat geval ben je verplicht om de ruit te laten vervangen of repareren.

Deze wettelijke regels zijn per eind 2018 een stuk strenger geworden dan daarvoor het geval was. In het verleden was het directe gezichtsveld van de bestuurder het criterium. Als er sprake was van schade in het directe zichtveld van de bestuurder, was herstel of vervanging van de autoruit noodzakelijk. Tegenwoordig wordt het gehele gebied van die door de ruitenwissers worden schoongemaakt als blikveld gezien.

Welke schade aan de voorruit van een auto wordt getolereerd bij de APK keuring?

• Een barst een van de lagen van de voorruit met een afmeting van 10 centimeter of korter

• Een barst in beide lagen van de voorruit met een afmeting van 5 centimeter of korter

• Krassen in de vooruit die niet breder zijn dan 5 millimeter

• Doorzichtige sterren in de voorruit met een afmeting van maximaal 2 diameter

• Ondoorzichtige sterren in de voorruit met een afmeting van maximaal 1 diameter

Voorruit van de auto herstellen of vervangen?

De afmeting van de schade is bepalend bij de keuze of je een voorruit van de auto helemaal moet vervangen of dat herstellen volstaat. De stelregel hierin is eenvoudig: als de schade groter is dan een 2 euro muntstuk is een voorruit vervangen onvermijdelijk. Als dit niet het geval is, zal de schade goed te repareren zijn. Dit is uiteraard een voordeligere optie. Daarnaast zal het vervangen van de voorruit van de auto onvermijdelijk zijn als er sprake is van vervorming, verkleuring of een situatie waarbij de schade een belemmering vormt bij het autorijden.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…