Waar kan ik goedkoop tanken in de buurt?

Waar kan ik goedkoop tanken in de buurt? Het is een vraag die iedere automobilist wel eens stelt, zeker als hij of zij de benzine uit eigen zak moet betalen. Deze vraag wordt zeker actueel als de benzineprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen en je bijvoorbeeld meer dan 2 euro moet betalen voor Euro 95. Veel automobilisten maken graag de zoektocht naar de goedkoopste pomp uit de omgeving. In dit artikel ontdek je dat deze zoektocht eigenlijk overbodig is.

Prijsontwikkeling benzine

De prijsontwikkeling van benzine laat een grillige lijn zien maar een vergelijking tussen de prijsstelling van benzine op 13-12-2001 met de prijs aan de pomp op 08-02-2022 laat toch wel een heel duidelijk beeld zien. Eind 2001 gaf de pomp een literprijs van € 1,049 aan als je Euro 95 wilde tanken. Ter vergelijk: begin 2022 gaf dezelfde pomp een prijsstelling van € 2,170 voor dezelfde benzine. De prijsontwikkeling van diesel en LPG laten een vergelijkbaar beeld zien. De zoektocht naar een voordelige benzinepomp is dan ook volledig te begrijpen.

Welke factoren zijn afhankelijk voor de benzineprijzen?

De gemiddelde benzineprijs verschilt per land. Als we Nederland vergelijken met de andere Europese landen, komt ons land uit de bus als een van de duurste landen van Europa op gebied van benzineprijzen. In landen als Spanje en Luxemburg betaal je fors lager bedrag aan de pomp. Ook bij onze buurlanden ben je veel goedkoper uit voor een liter benzine. De accijns- en belastingdruk van de overheid zorgt voor de hoge brandstofprijzen in ons land. Daarnaast spelen de fluctuerende olieprijzen hierin een rol maar dat is voor ieder land van belang.

Verschillende prijzen bij benzinepompen, hoe kan dat?

Het is goed om te realiseren dat de benzineprijs niet volledig is opgebouwd uit de productiekosten voor de brandstof. Je betaalt ook voor de transportkosten, de BTW en de accijns. Slechts een klein deel van de benzineprijs is de marge voor de pomphouder of de benzinemaatschappij. Dit is wel de “knop” waar deze pomphouder of benzinemaatschappij aan kan draaien om meer klandizie te genereren. Vooral een maatschappij als Tango maakt hier handig gebruikt van. Ieder Tango tankstation hanteert immers een prijsstelling die concurrerend is met benzinestations uit de directe omgeving. Hierbij wordt rekening gehouden met omgevingsfactoren zoals de ligging van het tankstation, de concurrentie, vraag en aanbod en de grootte van het verzorgingsgebied rondom het tankstation.

Waar vind ik de goedkope benzinepompen in de omgeving

Op de vraag waar je goedkope benzinepompen in de omgeving vindt, kunnen we een heel eenvoudig antwoord geven. Deze vind je niet langs de snelweg. Brandstof tanken langs de snelweg is duur. Dit kun je beter vermijden. Tanken langs een N-weg of in de directe omgeving van een dorp of stad is verreweg de voordeligste keuze. Op dit soort plekken zijn dan ook vaak de prijsvechters op gebied van benzinepompen (zoals de eerder genoemde Tango vestigingen) te vinden.

Even omrijden om bij een goedkope benzinepomp in de omgeving te stoppen kan dus enige dubbeltjes per liter schelen. Dit loont dus de moeite, mits je weet waar je dit soort pompen kunt vinden. Dit hoeft echter geen uitdaging te zijn. Het dichtstbijzijnde tankstation vind je snel en eenvoudig met de station locator. Laat deze tool je nu net de weg wijzen naar een Tango benzinestation in de buurt! Dan weet je ook meteen zeker dat je goedkoop tankt en de kans is groot dat je hier tegenwoordig veel waarde aan hecht.

© 2024 — autovakantiedirect.nl — development by Harris Software