Zoek & boek

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel: de voorbereiding. De route uitstippelen en een checklist maken van alle hoogtepunten die je onderweg wilt bezoeken, niets leuker dan de voorpret van het plannen van een vakantie. Maar: een autovakantie voorbereiden kan ook stressvol zijn. Wat voor voorbereidingen moet je treffen en wat mag je echt niet vergeten voor je vertrekt? Loop deze autovakantie checklist door en je kunt super ontspannen beginnen aan je vakantie!

1. Inpakken

Je begint met het inpakken van de auto. Aangezien je veel ruimte hebt, hebben veel mensen de neiging om allerlei onnodige dingen mee te nemen. Probeer echter alleen het noodzakelijke in te pakken. Zo houd je de auto licht (minder benzine verbruik!) en houd je goed zicht (niks op de hoedenplank). Probeer alle zware items onderop te leggen en plaats deze zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank.

2. De rit voorbereiden

Om ontspannen op weg te kunnen, is het tevens aan te raden om de route voor te bereiden. Bij de meeste autovakanties krijg je een vooraf uitgestippelde routebeschrijving. Toch kan het slim zijn om vooraf nog eens extra stil te staan bij de routes. Zijn er wegen afgesloten of wordt er file verwacht? Zo voorkom je nare verrassingen en een langere reistijd. Check bijvoorbeeld vooraf de verkeersdruktekalenders van de landen waar je doorheen gaat reizen.

3. Auto voorbereiden

Nummer drie op de autovakantie checklist is misschien wel de allerbelangrijkste: de auto zelf! Natuurlijk is het van belang dat de auto gecheckt is en helemaal veilig is voor je de weg op gaat. Controleer daarom vooraf de bandenspanning, het oliepeil en de koelvloeistof. Ook is het handig om te zorgen dat je de groene kaart te allen tijde mee hebt. Check ten slotte of je verzekering en pechhulp in orde zijn en je bent klaar voor vertrek!

4. Navigatie met flitswaarschuwing

Steeds meer mensen gebruiken ze: navigatiesystemen met flitswaarschuwing. Heel handig natuurlijk, maar toch niet zo slim tijdens een autovakantie in Europa. In veel landen, zoals België, Frankrijk en Duitsland, is een navigatie met flitswaarschuwing namelijk verboden. Heb je deze aanstaan tijdens een eventuele controle, dan hangt je een flinke boete boven het hoofd. Neem je navigatie met flitswaarschuwing dan ook niet mee op een internationale autovakantie!

5. Milieuzones

De laatste tip op de checklist voor vertrek op een autovakantie: check even de milieuregels in de landen waar je doorheen wilt reizen. In sommige Europese landen gelden er namelijk speciale milieuzones. Dit betekent dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat je een speciaal vignet of een milieusticker nodig hebt. Deze informatie kun je gemakkelijk op internet vinden, bijvoorbeeld via de website van de ANWB.

6. Veilig op weg

Klaar voor de vakantie van je leven? Als je deze autovakantie checklist doorlopen hebt ben je dat zeker! Zorg dat je altijd over genoeg benzine beschikt (in het buitenland kom je soms een lange tijd geen pompen tegen) en blijf te allen tijde goed op de weg letten. En onthoud: veiligheid staat altijd op nummer één. Alle maatregelen doorlopen? Dan wensen we je een heerlijke vakantie toe!

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...
Last Minute autovakantie verzekering

Last minute autovakantie? Denk aan je verzekering

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt niets gepland en bent in principe niet...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met busreizen voor je…