Zoek & boek

Verzekering voor motor en scooter hetzelfde of toch niet?

Een motor en een scooter verschillen in het eerste opzicht nogal van elkaar. Toch worden ze beiden tot de gemotoriseerde tweewielers gerekend. Daar horen dus ook bromscooters, snorfietsen enzovoort bij. Maar hoe zit het dan met de verzekering?

De traditionele scooter

Hoewel de scooter dus tot dezelfde categorie behoort als de motor, zien we toch een heel ander beeld voor ons bij een scooter. De scooter wordt gezien als een tweewielig motorisch voertuig met twee kleine brede wielen. De minimale leeftijd om op een scooter te mogen rijden is 16 jaar. Bovendien mag je er maximaal 45 km per uur mee rijden. Met een snorscooter (hierbij is een helm niet verplicht) mag je maar 25 km per uur rijden. Scooter verzekeren gaat gepaard met het kiezen van de juiste dekkingen. De te betalen premie hangt af van factoren zoals de prijs van de scooter, eventuele schadevrije jaren en de wijze van verzekeren. De scooter moet minimaal WA verzekerd zijn. Daarmee bent u verzekerd voor schade die u toebrengt aan derden. Wil je de scooter ook verzekerd hebben tegen diefstal? Dan kies je voor een WA plus dekking. Met een Allrisk dekking bent u verzekerd voor alle risico’s en wordt zowel de schade aan derden als aan uzelf vergoedt. Mits de schade niet met opzet is aangebracht en men niet onder invloed was tijdens het aanbrengen van de schade.

De motor

Wanneer we over een motor praten zien we iets heel anders voor ons. Motoren zijn een stuk duurder en zwaarder dan scooters. Tevens mag je pas op een motor rijden vanaf 18 jaar en heb je daarvoor een ander rijbewijs nodig dan voor een scooter. Omdat motoren harder rijden en ook op snelwegen mogen rijden, is het risico op een ongeval een stuk groter. Toch geldt ook bij de motor dat deze standaard WA verzekerd moet zijn. De premie is uiteraard wel duurder dan voor een scooter omdat de aanschafprijs een stuk hoger ligt. Een motor verzekeren met een standaard WA dekking betekent dat u verzekerd bent tegen schade die u toebrengt aan anderen. Motoren zijn populair en worden nog al eens gestolen. Wanneer u ook verzekerd wil zijn tegen diefstal kiest u beter voor een WA beperkt casco dekking. Deze is overigens niet heel veel duurder dan de standaard WA dekking en zeker de extra kosten waard.

Volledige casco verzekering motoren

Eigenlijk hetzelfde als de Allrisk dekking voor scooters met het verschil dat de premie voor de motor uiteraard een stuk hoger ligt. Met een volledige casco dekking bent u verzekerd voor alle schade en (pogingen tot) diefstal. Als u een nieuwe motor heeft met een hoge aanschafwaarde is deze dekking zeker aan te raden. De premie hangt naast de nieuwprijs van de motor ook af van het soort dekking en het aantal schadevrije jaren dat u wellicht al heeft. De volledige cascoverzekering is daarnaast nog uit te breiden met modules voor opzittenden, rechtshulp en schadeverzekering opzittenden. Verschillende premies van diverse verzekeraars vergelijkt u snel online.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…