Zoek & boek

Tips: je autoverzekering afsluiten

Op je autoverzekering kan je soms forse bedragen besparen. Regelmatig je autoverzekering vergelijken is dan ook verstandig. Verzekeraars verschillen niet alleen in premie maar ook vaak in voorwaarden. Wat jij ieder jaar moet betalen is ook afhankelijk van jouw leeftijd, je woonplaats en niet alleen van de auto waarin je rijdt. Ga je via Overstappen.nl je autoverzekering afsluiten, dan kan je op de site informatie vinden over de hoogte van de premie en de overige voorwaarden. Ga niet over één nacht ijs en gebruik ook de onderstaande tips om geld te besparen.

1. Kies de juiste dekking

Nog steeds twijfelen veel autobezitters over de juiste verzekering voor hun auto: allrisk, WA+ of WA. Het meest gebruikelijk is om auto’s tot en met het 3e jaar allrisk te verzekeren, in de periode van 4 tot 8 jaar kies je voor WA+ en een auto die ouder is dan 8 jaar kan je het beste WA verzekeren. Daarbij kan een persoonlijke voorkeur natuurlijk tot een andere beslissing leiden.

2. Tweede auto? Dezelfde verzekeraar

Bij een tweede auto begin je vaak met nul schadevrije jaren. De schadevrije jaren heb je immers eventueel op je eerste auto opgebouwd. Zonder deze schadevrije jaren heb je ook geen recht op no-claimkorting. Als je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onderbrengt is het echter soms mogelijk om toch in aanmerking te komen voor korting. De besparing kan flink oplopen.

3. Vraag een leaseverklaring op

Heb je een periode in een leaseauto gereden van de zaak of privé? Tijdens die periode bouw je geen schadevrije jaren op. Wel kan je van de leasemaatschappij een verklaring krijgen hoeveel schade je hebt geclaimd tijdens de leaseperiode. De verzekeraar kan hier de schadevrije jaren voor je privé auto bepalen, wederom een mogelijk zeer forse besparing.

4. Een hoger eigen risico?

Het blijft natuurlijk een gok in ons drukke verkeer, maar als je een goede chauffeur bent die zelden of nooit brokken maakt, kan je overwegen een hoger eigen risico te kiezen. De besparing op de premie is vaak zeer aanzienlijk en je kan meteen beoordelen of jij deze korting voldoende vindt. Maar geldt dat bijvoorbeeld ook als je voor een autovakantie kiest?

5. Voorkom dubbele verzekering

Soms overlappen de aanvullende verzekeringen bij een autoverzekering risico’s die je elders al hebt verzekerd. Denk hierbij aan een ongevallenverzekering inzittenden of een rechtsbijstandverzekering. Neem niet te snel deze aanvullende verzekeringen omdat ze redelijk goedkoop lijken in verhouding tot de feitelijke autoverzekering. Kijk wat je al hebt verzekerd op andere polissen.

6. Laat kleine schade niet via de verzekering lopen

De bonus/malus ladder die je no claim bepaalt is leidend voor de premie die je komende jaren gaat betalen. Als je een kleine schade hebt, die in principe onder de dekking van de verzekering valt, is het altijd verstandig om de kosten daarvan af te zetten tegen de premie die je eventueel extra moet betalen indien je claimt. Door de zure appel heen bijten en de schade zelf betalen, is soms de juiste keuze. Neem gerust contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Ook op dit punt kunnen ze je adviseren.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met busreizen voor je…