Zoek & boek

Schade gereden op vakantie? Zo los je het op!

Niemand zit erop te wachten om met zijn voertuig betrokken te raken bij een ongeluk, of op een andere manier schade op te lopen. Maar nergens is het zo vervelend als op vakantie, wanneer je eigenlijk wilt ontspannen en genieten en je ver van huis bent. Het belangrijkste is te allen tijde om rustig te blijven wanneer het je overkomt. We nemen door wat te doen wanneer je schade hebt gereden op vakantie.

Veilige situatie creëren

Het belangrijkste wat je moet doen na een ongeluk, is je alarmlichten aanzetten om ervoor te zorgen dat het andere verkeer weet dat je stilstaat en er iets aan de hand is. Zij weten dan op tijd dat ze vaart moeten minderen. Plaats als mogelijk ook gevarendriehoeken om de andere weggebruikers te waarschuwen. Breng vervolgens zo snel mogelijk alle betrokkenen in veiligheid. Dit is doorgaans langs de kant van de weg. Verplaats de voertuigen nog niet!

Alarmnummer en verzekeraar bellen

Is er sprake van letsel? Bel het alarmnummer zodat er zo snel mogelijk medische hulp en politiebegeleiding kan komen. Bel ook de alarmcentrale van je verzekeraar, die je door te volgen procedure kan begeleiden. Zij zullen je ook vertellen om samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in te vullen. Je verzekeraar kan je ook helpen met eventueel regelen van het afslepen van de auto, reparaties ter plekke en vervangend vervoer.

Bewijsmateriaal verzamelen

Wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding, is het belangrijk dat je bewijsmateriaal verzamelt, zeker wanneer de schuld volgens jou bij de ander ligt. Daarom moet je vóórdat de betrokken voertuigen verplaatst worden foto’s maken van de situatie uit zo veel mogelijk verschillende hoeken. Dit is belangrijke bewijslast voor de afhandeling door de verzekeraars. Maak foto van de schade aan de auto’s en foto’s waarop de kentekens zichtbaar zijn. Maak daarnaast ook foto’s van eventuele slipsporen en glas of andere relevante zaken. Leg ook de verkeerssituatie goed vast op de foto’s. Zorg ook voor getuigenverklaringen van mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Dat kunnen omstanders zijn, maar ook je eigen medereizigers als deze 16 jaar of ouder zijn.

Niet de schuldvraag of schadevergoeding bespreken

Wie als schuldige aangewezen worden bij het ongelukkig, is een zaak voor de verzekeraars. Die hebben hier experts voor die onder andere op basis van het bovengenoemde bewijsmateriaal een inschatting van de situatie maken. Dat betekent dat jij daar niet op vooruit moet lopen door schuld te erkennen of een schadevergoeding toe te zeggen. Je bent niet voor niets verzekerd. Bovendien beoordeelt een expert van de verzekeraar ook de omvang van de schade en de hoogte van de schadevergoeding. Probeer je ter plekke niet te laten intimideren door tegenpartij. Voel je geïntimideerd, probeer het dan toch te rekken tot de politie ter plekke is of schakel deze in als dat nog niet gebeurd is.

Geen paniek bij lichte schade

Hoe vervelend het oplopen van schade aan je voertuig op vakantie ook is, je auto hoeft niet altijd afgesleept te worden en of ter plekke gerepareerd worden. Kleine deuken en beschadigingen die geen onveiligheid opleveren kunnen immers ook bij thuiskomst in Nederland gerepareerd worden. Een kras op je auto of een parkeerdeukje kan ook prima later hersteld worden. Het is wel vervelend, maar geen reden om door in alle staten te raken. Het belangrijkste is dat je veilig en gezond bent, en dat je probeert verder te genieten van je vakantie!

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…