Zoek & boek

Met de auto op vakantie naar het buitenland

De vakantietijd komt er weer aan en meer dan ooit besluiten velen van ons de auto te pakken als vervoersmiddel om naar de vakantiebestemming toe te rijden. Wanneer je besluit op vakantie te gaan met de auto en je wilt graag de grens over naar het buitenland, dan is het verstandig om nog even een aantal dingen goed te controleren. Uiteraard is het verstandig om je auto nog even een vakantiecheck bij de garage te geven. Maar ook het bekijken van de regels op de weg van de landen die je doorkruist, is verstandig. Wat moet je bijvoorbeeld verplicht bij je hebben in je auto? Ten slotte is het ook geen overbodige luxe om even de polis van je autoverzekering door te lezen. Hoe is jouw auto verzekerd in het buitenland?

Waar moet je op letten en wat moet je bij je hebben in je auto als je de grens overgaat?

In ieder land gelden andere regels op de weg, ook ten opzichte van de verplichte items die je bij je dient te hebben in je auto. Je kunt natuurlijk kijken in welk land wat verplicht is, maar je kunt ook je auto standaard uitrusten met de volgende onderdelen gewoon omdat deze ook handig en soms zelfs verplicht zijn in Nederland zelf. Voorkom discussies met de lokale politie en verkeersboetes door je auto uit te rusten met:

· Verbanddoos;

· Gevarendriehoek;

· Veiligheidshesje;

· Reservelampjes;

· Brandblusser;

· Alcoholtester.

Hoe zit het met de wielen en banden van je auto in het buitenland?

Het is over het algemeen verplicht een reservewiel in de auto te hebben plus gereedschap om een band te verwisselen. Als een reservewiel niet tot de standaarduitrusting behoort, is een banden reparatie set of spuitbus met anti lek spray noodzakelijk. Ga je op wintersportvakantie? In Duitsland moeten motorvoertuigen uitgerust zijn met winterbanden wanneer er kans is op ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs of rijpvorming. Dit geldt ongeveer voor de maanden oktober tot april. Je caravan hoeft overigens geen winterbanden te hebben, maar voor een beetje extra grip is dat wel aan te bevelen. Als je zonder winterbanden onder je auto betrokken raakt bij een ongeval in Duitsland, dan kun je schuldig bevonden worden ondanks je dat in werkelijkheid wellicht niet was.

Rechtsbijstand¬verzekering en pechhulp

Als je naar het buitenland gaat op vakantie met de auto en je wilt goed voorbereid op weg, dan is het verstandig om de polis van je autoverzekering er even bij te pakken. Ben je bijvoorbeeld verzekerd voor pech onderweg in het buitenland? En hoe zit het met de juridische hulp wanneer je onverhoopt in een ongeluk of conflict op de weg beland? Geldt jouw rechtsbijstandverzekering voor de auto alleen in Nederland of is deze ook geldig bij problemen in het buitenland? Zowel pechhulp als rechtsbijstand in het buitenland tijdens je vakantie zijn prettige aanvullende verzekeringen die je maar enkele euro’s per maand kosten. Hopelijk hoef je er vervolgens geen gebruik van te maken, maar je gaat dan in ieder geval goed verzekerd op weg naar een heerlijke vakantiebestemming.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Op vakantie met de Renault Trafic E-Tech 100% electric Een heel goed idee!

Op vakantie met de Renault Trafic E-Tech 100% electric? Een heel goed idee!

Op vakantie gaan met de Renault Trafic E-Tech 100% electric klinkt misschien verrassend, maar deze elektrische...
Hoe kun je het beste een auto huren in België?

Hoe kun je het beste een auto huren in België?

Wie op vakantie gaat naar Vlaanderen of Wallonië en dit per openbaar vervoer moet doen, kan...
Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…