Zoek & boek

Je auto controleren voordat je op vakantie gaat: 5 tips

Op vakantie gaan met de auto is een hele onderneming, zeker als je relatief ver weg van huis in het buitenland op vakantie gaat. Dan wil je niet te maken krijgen met autopech of een ongeluk onderweg, zeker niet buiten Nederland. Om de kans daarop te verkleinen, is het verstandig om voor vertrek je auto goed te controleren. We geven een aantal tips voor zaken waar je op kunt letten.

Banden

Een van de belangrijkste factoren in je veiligheid en die van andere weggebruikers, zijn de banden onder je auto. Deze moeten voldoende profiel hebben om grip te hebben op het wegdek en slippartijen te voorkomen. Je bent verplicht om je banden te vervangen wanneer de profieldiepte nog maar minder dan 1,6 millimeter is. Controleer dit dus op tijd en vervang banden wanneer dat nodig is. Kijk ook of winterbanden noodzakelijk zijn wanneer je in de koude maanden van het jaar op vakantie gaat met de auto. In Nederland zijn ze niet verplicht, maar in sommige andere landen wel. Sowieso is het in het kader van veiligheid goed om ze te gebruiken bij koude en gladde omstandigheden.

Velgen

Wanneer je de staat van je banden controleert, kun je ook meteen kijken hoe je velgen ervoor staan. Een velg die niet meer goed rond is, heeft een nadelige invloed op de stabiliteit van je auto tijdens het rijden. Je auto kan erdoor gaan vibreren en dat kan tot onveilige situaties leiden. Kijk ook of je velgen beschadigd zijn, want dan roesten ze sneller. Even een grondige check doen dus en nieuwe auto velgen bestellen als dat noodzakelijk of wenselijk is.

Verlichting

Je ziet regelmatig auto’s rijden waarvan niet alle verlichting naar behoren werkt. Dat is strafbaar en gevaarlijk, maar vaak hebben chauffeurs het zelf helemaal niet door. Voordat je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk dat je (in het donker) controleert of de verlichting op jouw auto naar behoren werkt. Vervang lampjes die niet meer goed werken, zodat je niet onveilig bezig bent en geen bekeuringen en discussies met buitenlandse agenten ontlokt. Er zijn immers weinig overtredingen zo eenvoudig te constateren als verlichting die niet goed werkt.

Accu

Een ongeluk of een auto die in brand vliegt is waarschijnlijk het naarste wat je kan overkomen onderweg, maar een auto die niet wil starten is ook erg vervelend. Daarom is het belangrijk om je er voor vertrek van te verzekeren dat je accu nog naar behoren werkt. Zeker als je de laatste tijd wel eens gemerkt hebt dat je auto er net iets langer over deed om de motor gestart te krijgen. Accu’s slijten natuurlijk door gebruik, maar een elektriciteitslek in je auto kan ook ongemerkt je accu doen leeglopen. Heb je het vermoeden dat er zoiets aan de hand is, laat dit dan controleren. Het beste is om je accu te laten doormeten, zodat je precies weet hoe goed hij nog functioneert.

Wat moet je aan boord hebben?

Een auto is natuurlijk meer dan vastzittende onderdelen. Ook niet-vastzittende onderdelen kunnen verplicht zijn. De regels voor wat je bij je moet hebben onderweg verschillen per land, zelfs binnen de Europese Unie. Het gaat dan om zaken als veiligheidsdriehoeken, veiligheidshesjes en een EHBO-doos. Voor nadere informatie hierover kun je de website van de ANWB raadplegen. Als je niet aan de wettelijke eisen voldoet, kan je dit op een bekeuring komen te staan. De regels, hoewel verschillend, zijn er uiteindelijk ook voor je eigen veiligheid.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…