Zoek & boek

Een lange reis

Het is weer zomer, de zon schijnt en het is een aangename temperatuur. Ondanks het lekkere weer in Nederland wilt u toch graag naar het buitenland. Zuid-Europese landen als Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk liggen dan voor de hand. Het weer is er nog beter en u bent omringt door een compleet andere cultuur. U besluit de caravan van stal te halen en laat de auto vol. In alle extase en haast gaat u op weg, maar na een paar uur in de auto merkt u dat de temperatuur van de motor langzaam begint te stijgen. Dit is nog maar het begin van uw problemen.

Een vermoeide motor

Als u onderweg bent naar uw gekozen vakantiebestemming wilt u daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zijn. Als het mogelijk is zou je zelfs in één keer willen rijden, helaas gaat dat niet want na een paar uur achter het stuur is het wijs om een pauze te nemen. Dit is verstandig voor uw veiligheid, maar ook voor de auto. De auto doet natuurlijk al het werk en raakt ook ‘vermoeid’ als het ware, afhankelijk van de motor draait deze namelijk duizenden keren per minuut zijn cyclus. De krachten die op een verbrandingsmotor omgaan zijn immens en kunnen op een lange en zware reis hun tol eisen. In de complexe mechaniek van een motor kan veel misgaan, maar één van de meest voorkomende problemen heeft met de temperatuur te maken.

Warmte

Een motor werkt door brandstof te verbranden in een cilinder, die cilinder wordt daardoor omlaag geduwd, de kracht waarmee dat gebeurt draait de krukas, die kracht wordt overgedragen aan de wielen, waardoor je kan rijden. Door de explosies in de cilinders en de wrijving tussen verschillende onderdelen van de motor ontstaat ontzettend veel hitte. Veel van die hitte wordt afgedragen aan de omliggende onderdelen, de lucht om de motor en wordt naar buiten gedragen door de uitlaat onder de auto. Dit is echter bij lange na niet genoeg om de motor draaiende te houden. Om te voorkomen dat de auto oververhit is het dus van essentieel belang dat de motor genoeg koelvloeistof heeft.

Koeling

Het koelsysteem van een auto werkt als volgt: de motor van de auto gaat en begint verschillende vloeistoffen rond te pompen, de olie voor de motor, brandstof en koelvloeistof. Die koelvloeistof gaat van het reservoir met een rubberen slang door de radiator aan de voorkant van de auto. De vloeistof vloeit door de radiator waardoor hij gekoeld wordt door de buitenlucht, als de motor warm wordt, wordt de koelvloeistof geleid naar de warme delen van de auto, bijvoorbeeld de cilinderkoppen of, indien aanwezig, de turbo. De warmte van de onderdelen wordt afgegeven aan de antivries, die vervolgens weer afkoelt door een tripje langs de radiator te maken. Op deze manier wordt de temperatuur van een motor geregeld en blijft hij altijd op zijn best. Sommige vloeistoffen gaan langer mee dan anderen en zijn bestand tegen verschillende temperaturen, deze informatie is altijd te vinden op de verpakking of op het internet. Koelvloeistof Mannol AF 13++ is bestand tegen temperaturen tot +125 Celsius en heeft een levensduur van circa 5 jaar, al wordt het aangeraden om het minstens eens in de twee à drie jaar te vervangen.

Een auto koelen

Dit klinkt nu natuurlijk allemaal super complex, maar gelukkig merkt u daar niks van. Het is belangrijk dat u altijd verse koelvloeistof in uw auto heeft. Antivries komt in verschillende soorten en maten, zo koopt een autogarage bijvoorbeeld een vat van 50 liter, maar zult u genoeg hebben aan hoogstens een aantal liter.

Hoe moet ik het vervangen?

Antivries vervangen of bijvullen is niet moeilijk. Als je alleen moet bijvullen kun je gewoon kijken hoeveel koelvloeistof jouw auto nodig heeft, je kan dan simpelweg bijgieten hoe veel je nodig hebt. Als je teveel vloeistof gebruikt wordt de auto teveel gekoeld en komt er druk te staan op het systeem, kijk dus eerst goed hoe veel je nodig hebt. Als je vloeistof moet vervangen moet je een opvangbak onder de radiator zetten, afhankelijk van de auto heb je een plug of een slangetje die je los kan trekken. De vloeistof loopt dan leeg, daarna kun je de vloeistof vervangen. Dit soort relatief eenvoudige dingen kunnen je veel garage kosten besparen en zijn goed zelf uit te voeren. Check voor vertrek dus het peil van je koelvloeistof en ga zo onbezorgd op vakantie.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Op vakantie met de Renault Trafic E-Tech 100% electric Een heel goed idee!

Op vakantie met de Renault Trafic E-Tech 100% electric? Een heel goed idee!

Op vakantie gaan met de Renault Trafic E-Tech 100% electric klinkt misschien verrassend, maar deze elektrische...
Hoe kun je het beste een auto huren in België?

Hoe kun je het beste een auto huren in België?

Wie op vakantie gaat naar Vlaanderen of Wallonië en dit per openbaar vervoer moet doen, kan...
Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…