Zoek & boek

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven, de beste herinneringen maken en misschien ook wel gewoon helemaal losgaan. Misschien zie je jezelf al helemaal op hagelwitte stranden zitten, of feesten in de après-ski, en kan je bijna niet wachten om te vertrekken. Maar er is wel een dingetje: zo’n vakantie moet wel eerst gepland worden. Hoe doe je dat dan? Waar hou je rekening mee? In deze blog lees je over alles wat er komt kijken bij het plannen van een groepsvakantie met je vriendengroep, zodat deze trip sowieso een succes wordt.

1.          Wie is er verantwoordelijk voor het plannen?

Voordat er wat gepland kan worden, is het eigenlijk altijd verstandig om eerst te bepalen wie er verantwoordelijk zijn voor de planning. Want als je met z’n drieën op vakantie gaat kun je het misschien allemaal nog wel met z’n drieën regelen, maar zodra je groep uit twintig man bestaat, kan dat alleen maar leiden tot chaos. Te veel koks bederven de brij, zoals ze ook wel zeggen, omdat iedereen dan zijn eigen plan probeert te trekken. Daarom is het slim om een paar verantwoordelijke personen aan te wijzen die het plannen van de vakantie serieus op zich willen nemen, zodat het hele proces soepel verloopt.

2.       Wanneer kan iedereen?

Vervolgens is het tijd om te bepalen wanneer jullie precies op vakantie willen gaan, en op welk moment iedereen kan. Met een heel grote groep wordt het bijna onmogelijk om data te kiezen waarop niemand al iets anders heeft, dat is wel iets waar je van tevoren op voorbereid wilt zijn. Het beste zet je eerst een poll uit voor de periode waarin mensen het liefst op vakantie willen, gevolgd door bijvoorbeeld een dataprikker waarin iedereen kan aangeven op welke specifieke data zij ook kunnen. Stel bijvoorbeeld dat de ene helft van de groep graag op wintersport wil en de andere helft op zonvakantie, dan zal dat uit zo’n poll ook snel genoeg blijken.

3.       Waar willen jullie precies heen?

We noemden het al even kort bij het vorige puntje, maar een van de grootste vragen die jullie jezelf moeten stellen is waarschijnlijk wel: waar willen jullie precies heen? Feesten op een zonnige bestemming, skiën in de Alpen, of misschien een huis op het Franse platteland? Welke opties jullie hebben, is natuurlijk wel deels afhankelijk van jullie groepsgrootte en budget. Zorg er in ieder geval voor dat jullie op één lijn zitten over het type bestemming, zodat iedereen enthousiast is.

Waar willen jullie precies heen

4.      Wat is jullie budget?

Tja, en dan is er dus het budget. Vaak is dit wel een heikel puntje, want veel mensen praten niet graag over hun financiële situatie en de beelden van hoeveel zo’n groepsvakantie nou eigenlijk per persoon zou moeten kosten kunnen sterk uiteenlopen. Het is daarom belangrijk om meteen vanaf het begin transparant te zijn over wat jullie verwachten van de kosten en wat jullie groep zich nu echt kan veroorloven. Het zou namelijk heel vervelend zijn als iemand niet mee kan omdat hij of zij de reis niet kan betalen, dat zorgt voor een behoorlijke domper op de vakantie. Leg daarom goed vast hoeveel jullie per persoon bereid zijn te betalen en stel op basis daarvan het budget vast. Houd er rekening mee dat dat budget dan niet enkel is voor de accommodatie, maar ook voor bijvoorbeeld vervoer, eten en uitjes!

5.       Wat voor accommodatie past het best bij jullie groep (en wie slaapt waar)?

Als jullie eenmaal hebben besloten waar jullie heen willen en hoeveel jullie bereid zijn daarvoor te betalen, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een accommodatie. Uiteindelijk zal die accommodatie ook de grootste invloed hebben op hoe jullie vakantie eruit komt te zien, dus dit is een heel belangrijke beslissing! Over het algemeen is het in ieder geval zo: hoe groter de groep, hoe minder keuze jullie hebben. Voor echt grote gezelschappen zul je bijvoorbeeld al snel denken aan een hostel, een kampeerboerderij of een aantal losse huisjes op een vakantiepark, terwijl je voor een iets kleinere groep vaak ook wel een villa kunt afhuren.

Check ook zeker hoeveel comfort en privacy je groepsgenoten willen/verwachten te hebben, want niet iedereen vind het even fijn om een kamer of bed te moeten delen met vrienden! Zorg er daarom ook voor dat er na het boeken duidelijke afspraken worden gemaakt over de verdeling van de kamers, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt.

6.       Hoe zijn jullie van plan op de locatie te komen?

Hoe jullie naar jullie vakantiebestemming gaan afreizen, zal vaak afhangen van de afstand, de bereikbaarheid en jullie budget. Bespreek daarom samen welke optie voor iedereen het meest praktisch is. Als een of meerdere mensen een eigen auto hebben is dat al een groot voordeel, maar anders kun je natuurlijk ook een auto of busje huren (al is het dan wel belangrijk om te weten dat daar vaak een minimumleeftijd van 23 of 25 jaar aan kleeft). Stel een duidelijk plan op voor het vervoer en zorg ervoor dat iedereen de route kent, zodat jullie niemand achterlaten.

7.        Wat willen jullie op locatie precies doen?

Last but not least is het zeker ook belangrijk om na te denken over wat jullie precies op locatie willen doen. Willen jullie relaxen aan het strand, bepaalde bezienswaardigheden bezoeken of misschien wel een uitdagende hike gaan doen? Of willen jullie juist gewoon lekker gaan stappen? Maak samen een lijst van alle must-do’s en plan je dagen van tevoren flexibel in, met genoeg ruimte voor downtime en ontspanning. Zo weet je zeker dat jullie naderhand terugkomen van jullie vakantie met een voldaan gevoel.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...
Last Minute autovakantie verzekering

Last minute autovakantie? Denk aan je verzekering

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt niets gepland en bent in principe niet...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…