Zoek & boek

De voor- en nadelen van een creditcard overzichtelijk op een rijtje

Net zoals ieder ander product heeft ook een creditcard voor- en nadelen. Voordat je een creditcard aanvraagt, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Dit maakt het makkelijker om de juiste keuze te maken. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van een creditcard overzichtelijk voor je op een rijtje.

Voordelen van een creditcard

– Je kunt er bijna overal mee betalen: of je nu in de Verenigde Staten of in Afrika op vakantie of op zakenreis bent, betalingen met een creditcard worden bijna overal geaccepteerd. Bovendien heb je geen gedoe met vreemde valuta, want met een creditcard heb je altijd de juiste valuta bij je.

– Het is het veiligste online betaalmiddel: veel creditcards bieden aflevergarantie of geld-terug-service. Wanneer een bestelling niet in orde is of je helemaal niets geleverd krijgt, kun je je geld via deze garantie terugeisen. – Aanbetalingen en borgsommen worden op de creditcard gereserveerd: bij het huren van een auto hoef je de borg niet vooruit te betalen. Het bedrag wordt op de creditcard gereserveerd. Hetzelfde geldt voor de aanbetaling bij een (vroegboek)vakantie. Deze hoef je niet meteen te betalen wanneer je de vakantie met een creditcard boekt.

– Betaal je rekeningen achteraf: met een creditcard kun je kosteloos achteraf betalen. Aan het eind van de maand ontvang je een overzicht van alle openstaande rekeningen van jouw aankopen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het bedrag in delen af te lossen. Je betaalt hier dan wel rente over.

– Leuke aanbiedingen en extra’s: bij veel creditcards geniet je van leuke aanbiedingen en extra’s. Denk bijvoorbeeld aan korting op het huren van een auto of het boeken van een hotelovernachting. Ook verzekeringen waar je niets extra voor betaalt zijn vaak inbegrepen.

– Ruime keuze aan creditcards: je kunt kiezen uit verschillende soorten creditcards met of zonder krediet. Bij de creditcard zonder krediet stort je vooraf een bepaald bedrag op de kaart waarmee je alle betalingen kunt voldoen. Je ontvangt dan ook geen facturen aan het eind van de maand.

Nadelen van een creditcard

– Aan het hebben van een creditcard zijn vaak kosten verbonden: een creditcard kost in de meeste gevallen geld. Jaarlijks betaal je een bepaald bedrag voor het hebben van een creditcard. Hoewel er ook creditcards zijn met relatief lage kosten op jaarbasis, is het natuurlijk wel zonde geld wanneer je de creditcard nooit gebruikt.

– Onverantwoorde aankopen: het is verleidelijk om dingen te kopen terwijl je het geld eigenlijk niet hebt. Omdat de rekening later pas volgt, kun je aankopen doen met geld dat je niet hebt. Dit roekeloze geldgedrag kan leiden tot serieuze financiële problemen. Want de rekening komt altijd, tenzij je kiest voor een creditcard waar je vooraf geld op stort.

– Een lening via een creditcard is vaak duurder dan een persoonlijke lening: wanneer je de rekeningen niet binnen de termijn betaalt, betaal je rente over het openstaande bedrag. Deze rente kan behoorlijk fors zijn, afhankelijk van de creditcard die je hebt.

Arnoud
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een groepsvakantie plannen met je vrienden waar moet je rekening mee houden

Een groepsvakantie plannen met je vrienden: waar moet je rekening mee houden?

Een groepsvakantie met je vriendengroep klinkt waarschijnlijk als een fantastisch idee – samen nieuwe avonturen beleven,...
Mooiste autovakanties Europa

De mooiste autovakanties van Europa

Lekker ontspannen op vakantie, en dat voor een voordelige prijs? Dan is een autovakantie in Europa...
Checklist autovakantie

Voorbereiden op een autovakantie: de ultieme checklist

Besloten om lekker met eigen auto op vakantie te gaan? Dan begint nu het leukste deel:...
Prachtige plekken Italië

Bezoek prachtige plekken in Italië met de auto

Italië is al jaren één van de meest populaire vakantielanden onder Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod met autovakanties voor je…