Maanden keek je uit naar die heerlijke vakantie. Eventjes er tussenuit. Hard nodig in deze drukke en chaotische tijd. Als je éindelijk in de auto stapt om op pad te gaan, gebeurt daar het onverwachte: de auto sputtert tegen en je kunt werkelijk geen kant meer op. Het probleem? Een lege autobatterij. Misschien wel de grootste ergernis van iedere automobilist. Je kan direct helemaal niets meer. Gelukkig bestaan er genoeg manieren om een lege accu te voorkomen. Ook bij lange ritten. En als het verdict dan toch is gevallen, is het reanimeren met de juiste kennis ook kinderspel. Hier lees je alles wat je moet weten over je autobatterij, zodat je voortaan zonder zorgen lange ritten kunt maken.
Besef goed dat een accu niet eeuwig mee zal gaan. Wanneer deze niet tijdig wordt vervangen, loop je steeds meer het risico dat hij plotseling uitvalt. Reken daarom op een gemiddelde levensduur van vijf jaar. Natuurlijk gaan sommige accu’s ook langer mee, maar het is verstandiger om na die vijf jaar de accu direct te vervangen om ongemakken in de toekomst te voorkomen. In sommige situaties gaat een autobatterij echter een stuk korter mee. Er zijn dan ook een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van de accu te beïnvloeden. Zo is het belangrijk dat de accu direct in de auto wordt geplaatst en niet eerst ergens wordt opgeslagen en onderhevig is aan factoren van buitenaf. Ook wanneer het kwik in de auto stijgt, kan dit de levensduur en de prestaties van de accu beïnvloeden.
Sputtert je auto bij het starten enorm tegen? Dan kan het reanimeren van de batterij nog effect hebben. De CARCOMMERCE draagbare oplader heeft een capaciteit van 6A en kan gebruikt worden bij het reanimeren van de autobatterij. Deze geeft de accu een schok – vergelijkbaar met reanimatie bij personen – waardoor het apparaat weer in staat is om het ritme op te pakken. Hierdoor ben je weer snel onderweg. De oplader heeft een ingangsspanning van 220V en is geschikt voor lithium-ion, GEL en AGM accu’s. Daarnaast kun je de oplader ook gebruiken voor motorfietsen. Het is handig om een dergelijk apparaat altijd in de auto aanwezig te hebben. Niet alleen om zelf de autobatterij te reanimeren wanneer dat nodig is, maar ook als iemand in de nabije omgeving met pech onderweg komt te staan. Bijna iedere automobilist heeft wel eens een jumpstart moeten uitvoeren om de accu weer aan de praat te krijgen. De autobatterij heeft het zwaar te verduren. Zeker gedurende de winter. Wanneer de temperaturen hard dalen, moet de accu soms te hard werken om de motor op gang te krijgen. In dat geval zal de auto soms niet kunnen starten en heeft deze een zogenaamde jumpstart nodig om weer op gang te komen. Een jumpstart kan worden uitgevoerd met behulp van een draagbare oplader of een opladend voertuig.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het goed om de autobatterij regelmatig te controleren en te laten testen door vakmensen. Zo weet je zeker dat je niet met pech onderweg komt te staan. Doe dit zeker voordat je een lange rit op de planning hebt staan. Zo stap je met meer zelfvertrouwen de auto in.
Om te voorkomen dat jij met een lege accu langs de weg komt te staan, volgen hier tot slot nog een aantal tips: 1. Zorg ervoor dat je de juiste accu in de auto hebt en dat deze accu de juiste capaciteit heeft. Bij de aankoop van een tweedehands auto is het extra belangrijk om dit te controleren. Vaak vind je deze informatie terug in de handleiding van de auto. 2. Zet alle stroomverbruikers uit wanneer de motor voor langere tijd uit staat. Schakel niet alleen de koplampen uit, maar ook de binnenverlichting, airco en autoradio. 3. Rijd je meestal kortere ritten? Zorg er dan voor dat je af en toe ook een langere rit maakt. Tijdens lange ritten heeft de motor voldoende tijd om de autobatterij op te laden. 4. Zorg voor de juiste laadspanning. Bij een 12V autobatterij moet de laadspanning tussen 13,6 en 14,8 volt liggen.